Inledning

Den här boken vänder sig både till förare som är nybörjare och till förare som tävlar på elitnivå och kanske utbildar sin hund till räddningshund. Den vänder sig också till förare som bara vill ha trevligt med sin hund när de tränar tillsammans med träningskamraterna. Söket är en rolig gren inom hundsporten där alla kan delta.

I all träning är det viktigt att se hunden som individ och vilka initiativ den tar för
att nyfiket försöka klura ut vad den roliga leken (söket) går ut på. Utifrån hundens beteende och individuella förutsättningar kan utbildningen sedan skräddarsys. Oavsett vilka mål föraren har med sin träning är det roligt att förstå vad hunden gör i olika situationer och varför. Att träna sök ska vara roligt för både två- och fyrbenta deltagare!

Som förare lär man sig också mycket genom att studera övriga hundar som deltar i träningen. Tanken med boken är att föraren själv ska kunna utbilda sin hund, kanske i både personsök och till räddningshund.

Utbildningen i boken är uppbyggd efter ett system som gör det lätt för föraren att successivt öka svårighetsgraden varefter hunden har lärt sig olika moment. Instruktionerna åtföljs av både text och många bilder och illustrationer.